ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ARAZİ SATIŞ İHALESİ ŞİMDİLİK İPTAL

Okunma Sayısı: 11291    |    Haber Tarihi: 06.09.2019

Atatürk Orman Çiftliği’ne ait arazilerin satışı için TOKİ’nin ihalesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dâhil olmasıyla ertelendi.

BELEDİYE İHALEYE GİRMEYE KARAR VERDİ

TOKİ, ihalenin ertelenmesine “yeterli katılım olmadığından ve rekabet sağlanamadığı” gerekçesini gösterdi. Ancak, asıl neden Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye dâhil olmasıydı.

Odatv’nin edindiği bilgilere göre; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyenin TOKİ’nin açtığı ihaleye “Tarımsal amaçla kiralaması” için girmesine karar verdi. Belediyenin kararının ardından TOKİ ihaleyi yapmadan erteledi.

Candan ise belediyenin devreye girmesi ile kendilerine gelen net bir bilgi bulunmadığını söyleyerek, "Biz de belediyenin ihaleye girerek Atatürk'ün şartlı bağışına uygun bir tarım alanı yapması için çağrıda bulunmuştuk. Alırlarsa ne güzel olur, ama yetmez. Aslında satın alınarak da çözümlenecek bir konu değil, çünkü bize ait olanı yeniden satın alıyoruz" diye konuştu.

TOKİ ŞARTNAMEYİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞACAK

Kulislerde, ihalenin verileceği şirketin önceden belirlendiği ancak belediyenin oyunu bozduğu, TOKİ’nin ihale şartnamesini değiştirmek için çalışma yapacağı ve belediyenin ihaleye girmesini engellemeye çabalayacağı konuşuluyor.

SİYASİ PARTİLER VE MESLEK KURULUŞLAIRNDAN PROTESTO

İhale öncesi başta chp Çankaya İlçe Örgütü olmak üzere Mimarlar Odası ve 50'ye yakın kuruluşun temsilcileri TOKİ binası önünde basın açıklaması yapmak üzere toplandı. Güvenlik önlemlerinin alındığı açıklama sırasında ihalenin ertelendiği haberinin gelmesi katılımcılarda sevinçle karşılanırken, erteleme değil iptal istendiğinin altı çiziliyor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TOKİ önündeki basın açıklamasında sürecin bundan sonra da takipçisi olacaklarını ve ihaleyi yaptırmayacaklarını söyledi.

Satış, tahsis ve kiralama yöntemleriyle şimdiye kadar arazisinin yaklaşık yarısını kaybeden Atatürk Orman Çiftliği'nin, Ankara’nın kıymetli bölgesi Çukurambar'daki söz konusu arazisi Tıp Fakültesi yapılması için Gazi Üniversitesi'ne devredilmiş, daha sonra Gazi Üniversitesi'nden TOKİ’ye aktarılmıştı.

TOKİ bu arazilerin bir kısmını yeni bina yapımı için ABD Büyükelçiliği’ne satmış, geri kalanını da "ticaret ve konut alanı" olarak ihaleye çıkarmıştı.

Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada, TOKİ’nin bugünkü ihalesi için geçtiğimiz günlerde "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Kararın gerekçesinde AOÇ Müdürlüğünün kuruluş kanunundaki "AOÇ arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapı yapılamaz" hükmüne atıfta bulunularak yapılan işlemin hukuka açık bir şekilde aykırı olduğu belirtiliyor.

Kiralama ihalesi 17 Eylül'de


Öte yandan AOÇ'nin yaklaşık 300 bin metrekarelik alanının metrekaresi 10 kuruştan açık arttırmayla 17 Eylül'de kiralamaya çıkarılması da tartışılmaya devam ediliyor.

Mimarlar Odası bu alan için 24 Nisan 2019'da ilana çıkıldığını ve 6 Mayıs’ta da ihalesinin yapıldığını hatırlatarak, yeniden kiralama ihalesine çıkılmasına itiraz ediyor. Candan bu ihaleyle ilgili de "Bunun arkasında dönen ihale oyunlarının kamuoyuna açıklanması gerek. 24 Nisan’daki ihaleyi kimler aldı, neden ikinci kez ihaleye çıkılıyor? AOÇ alanları üzerinde kimler ne pazarlıklar yapıyor? Bunu da takip edeceğiz" dedi.


SATIŞ TALİMATINI VERENLER YARGILAMA DÖNEMİNDE ÜLKE İÇİNDE OLMAYABİLİRLER

Basın açıklaması sonrası TOKİ önünde bir açıklama yapan CHP Çankaya İlçe Başkanı Fahri Yıldırım’da yaptığı konuşmada “En doğal hakkımız olan ihaleyi izleme hakkı gasp ediliyor. Buradaki meslek odaları, sendikalar, siyasi parti temsilcileri ihaleyi yakından izlemek istiyor. Ama buna TOKİ yetkilileri ve polis izin vermiyor. Bu ihalenin yasal olduğunu düşünmüyoruz ve halkın haber alma hakkı gasp ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını parsel parsel satmalarına Türkiye halkı müsaade etmeyecektir. Bunları yapanlar eninde sonunda hesap verecektir. Bugün bu talimatı verenler hesap sorma süresi içinde Türkiye sınırları içinde olmayabilir, ama bu ihaleyi yapanların kaçacaklarını zannetmiyorum. Bunların tamamı yargı önünde yasa dışı, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin malını satmanın, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına ihanet etmenin bedelini ödeyecekler, ödeteceğiz. Bu ihaleyi kim alırsa alsın peşini bırakmayacağız ”dedi. 

KURULUŞLARIN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI : 

“İhanetin İhalesi Olmaz. Atatürk Orman Çiftliği Arazileri Satılamaz”

Cumhuriyet’in özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanı olan Atatürk Orman Çiftliği, halka ait kamusal  kullanım alanı olarak 5 Mayıs 1925 ‘te Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi mal varlığı olarak kurulmuştur. Savaştan çıkmış bir ülkenin kalkınma ile yeniden özgürleşmesinin mekânı olan Atatürk Orman Çiftliği Cumhuriyetin devrimci ve özgürlükçü modelidir.  AOÇ fikri; tarımsal üretim alanında yenilikçi fikirlerin halk için sağlıklı gıda üretiminin laboratuarıdır. AOÇ fikri; insan ve üretim ilişkilerini bütünsellik içerisine alan , kolektif bir yaşam biçiminin ifadesi olarak toplumsal işçi mahallesidir. AOÇ fikri;İş üzerinde “yaparak dokunarak hissederek” üreterek öğrenme alanı olarak bir halk üniversitesidir.AOÇ fikri; Kadın ile erkeğin, eğitimde üretimde paylaşımda eşit ilişkiler kurulduğu toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilk deneyimlendiği toplumsal eşitlik alanıdır.   AOÇ fikri, halkçıdır; Özvarlıklarına dayanarak kurulan çiftlikte üretimin önceliği halkın ihtiyacı üzerine şekillenir, kapitalizmin kar hırsıyla yarattığı tüketim için değil. AOÇ fikri ilericidir; halka sosyal buluşma ortamları sağlayan çağdaş yaşam alanları, tiyatro, müze, piknik alanları, havuzları, spor alanları, lokantaları ile birlikte halkın kültür sanat ve eğlence ihtiyaçlarının karşılanmasının ortak ve çağdaş mekândır. AOÇ fikri bütünlükçüdür; Cumhuriyetin Başkenti, Ankara’nın kentsel planlamasında, Ankara’nın yeşil aksı içerisinde kente saplanan yeşil bir  kama gibi, Ankara’nın nefes alanıdır, akciğeridir. AOÇ fikri ekolojiktir; Bataklıktan vahaya dönüştürülen AOÇ ekonomik kurtuluş savaşının kurucu mekânıdır. İnsan doğa ilişkisinin, insan doğa birlikteliğinin emekle yeniden örüldüğü, İnsan ile doğanın birlikte harmanladığı yeni bir yaşma kültürü yaratmanın, doğa kültür emek ve bilimle şekillenen kültürel peyzaj alanıdır. AOÇ fikir gelecektir; taşıdığı değerlerle gelecek kuşaklara aktarılacak, insanın yeniden mücadele azminin ve devrimci dönüşümünün tanık mekânıdır. 

Taşıdığı bütün potansiyellerle birlikte Atatürk Orman Çiftliği salt bir çiftlik değil, Cumhuriyet değerlerinin kurucu ve simge mekânıdır. Hedef alınması ve talan edilmesi işte bundandır. 11 Haziran 1937 de Mustafa Kemal Atatürk tarafından şartlı bağışla halkına emanet edildiğinde toprak bütünlüğü 55 bin dekar olan Atatürk Orman Çiftliği arazileri, bugün toprak bütünlüğünün neredeyse yarısını, devirlerle, tahsislerle ve kiralamalarla kaybetmiştir. 5659 sayılı kanuna göre AOÇ arazilerinde konut ve ticaret yapılamayacağı açıktır. Bugün Gazi Üniversitesine Tıp Fakültesi yapılmak üzere verilen Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin hülle yoluyla TOKİ ‘ye devredilmesi ve TOKİ tarafından ticaret ve konut alanı olarak açık arttırmayla satılması ihalesinin yapılacağı bu alanda bir kez daha haykırmak için buradayız. 

Atatürk’ün şartlı bağışla halkına emanet ettiği vasiyeti ile AOÇ arazilerini satışa çıkartmak hukuksuzdur, vasiyete ihanettir. “İhanetin ihalesi olmaz, Atatürk Orman Çiftliği alanları satılamaz,” derken, bizler aşağıda imzası olan örgütler olarak Atatürk Orman Çiftliği alanlarına sahip çıkıyor, hukuksuz ihalenin iptal edilmesini, amacı dışında kullanılan AOÇ arazilerini AOÇ’ye devredilmesini bir kez daha hatırlatıyoruz. İktidarın rejimle hesaplaşmasının zirve mekânı haline gelen ve sürekli talan edilen, metrekaresi 10 kuruştan kiralamaya açılan, Danıştay dava daireleri kurulunun oy birliği ile aldığı karara rağmen otoriter rejimin mekânsallığını üreten kaçak saray da yaşanan hukuksuzluğu ülkenin dört bir yanına yaygınlaştıranlara karşı Atatürk Orman Çiftliği alanları özgürleşene kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. 

İHANETİN İHALESİ OLMAZ!

Ankara 78’liler Girişimi, Ankara Cumhuriyet Okurları, Ankara Dersimliler Derneği, Ankara Serbest Mali Müşavirler Odası, Ankara Tabip Odası, Artvin Kültür Yardımlaşma Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya Şubesi, Birleşik Kamu İş, Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Merkezi, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Ankara Şubesi, CHP Çankaya İlçe Örgütü, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi, ÇAĞDEP, Çankaya Kent Konseyi, Çiğdemim Derneği, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Dayanışma Vakfı, Devrimci 78’liler Federasyonu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Divriği Kültür Derneği, Hacıbektaş Eğitim ve Kültür Derneği(HEKDER), Halkevleri,  Kavaklıderem Derneği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Vakfı, Kültür Sanat Emekçileri Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Saraçoğlu Mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Tüketici Hakları Derneği Çankaya Şubesi, Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi, Tüm Emekliler Sendikası, Türkiye İşçi Partisi Ankara İl Örgütü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi.




Bu Kategorideki Diğer Haberler

Güner: Her okulda avukatımız olacak
Haber Tarihi: 30.03.2024
CHP’nin Çankaya adayı Güner:
Haber Tarihi: 06.03.2024
TERÖRÜ LANETLİYORUZ ARTIK YETER
Haber Tarihi: 27.12.2023
ÖNEMLİ DUYURU
Haber Tarihi: 24.12.2023
CHP ÖRGÜTÜ ANAYASA'YA SAHİP ÇIKIYOR
Haber Tarihi: 29.11.2023
TEŞEKKÜRLER ÇANKAYA
Haber Tarihi: 29.05.2023
BAŞIN SAĞOLSUN TÜRKİYEM
Haber Tarihi: 07.02.2023
Fahri Yıldırım:
Haber Tarihi: 24.05.2021
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Haber Tarihi: 08.03.2021
ŞEHİTLERİMİZE HÜZÜNLÜ VEDA
Haber Tarihi: 12.02.2021
20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Haber Tarihi: 20.11.2020